Evenimente

CONF. UNIV. DR. PAULA POPOIU, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI MUZEELOR ÎN AER LIBER DIN ROMÂNIA ESTE MEMBRU ÎN CONSILIUL DE CONDUCERE AL CELEI MAI IMPORTANTE INSTITUŢII DE CULTURĂ EUROPENE

În perioada 21 – 24 august 2017,  a avut loc a 28-a Conferinţă Internaţională a Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din Europa – AEOM*. Evenimentul, desfăşurat în Marea Britanie, a avut ca tema „Muzeul Antreprenorial şi Social – Planificare Strategică. Delegația Romaniei a fost reprezentată de   3 directori de muzee  membre ale presedintele Asociaţiei Muzeelor în Aer liber din România, organizaţie afiliată AEOM:
1 conf. univ. dr. Paula Popoiu, Manager, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Președinte AMALR

2 dr. Ciprian Ștefan, Director General, Complexul Naţional Muzeal „Astra” din Sibiu, Vicepreședinte AMALR

3 dr. Tudor Sălăgean, Manager, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca

4 dr. Aurelia Cosma, cercetător etnolog, membru onorific AMALR și AEOM.

5 Iuliana Mariana Grumăzescu, Director Comunicare, Educație muzeală, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Secretar AMALR

Au fost susțiute două comunicări:

Doamna conf. univ. dr. Paula Popoiu, „Satul Nou – catalizator al minţilor deschise” prezentată de doamna Iuliana Mariana Grumăzescu, în absența doamnei Paula Popoiu care a fost nevoită să plece de la Conferință cu o zi mai devreme pentru pregătirea vizitei oficiale a Președintelui Franței Emmanuel Macron la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Domnul dr. Tudor Sălăgean, Manager, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca a susţinut o prelegere cu tema: Master plan-ul Muzeului Etnografic al  Transilvaniei. Pregătirea Parcului Etografic ”Romulus Vuia”.

Conferinţa, derulată în muzeele în aer liber din „ţara cărbunelui”: Black Country Living Museum, Dudley, Ironbridge Gorge Museums, Ironbridge, Avoncroft Museum, Bromsgrove –  locul unde a început revoluţia industrială, a beneficiat de prezenţa preşedintelui Asociaţiei, doamna Katarina Frost şi a directorului muzeului Black Country Living Museum, domnul Andrew Lovett precum și a reprezentanților celor celor 98 de muzee  – membre AEOM  din Europa. Cu această ocazie a fost ales un nou preşedinte al Asociaţiei, în persoana lui Henrick Zipsane, directorul Muzeului Jamtli din Suedia. Pentru prima dată în ultimii 57 de ani, România este reprezentată în acest prestigios for cultural european prin alegerea în Consiliul de Conducere al conf. univ. dr.  Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Satului. Numirea doamnei Paula Popoiu în boardul AEOM are la bază rezultatele obţinute până acum în proiectele de promovare a României şi patrimoniului naţional, prestigiul de care se bucură Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” precum și prezența susţinută în AEOM a Muzeului, cu publicații și comunicări.

Existența Asociaţiei Muzeelor în Aer liber din România al cărei președinte este doamna Paula Popoiu, a adus un plus de prestigiu României în forurile Europene.

Din anul 1993 când a avut loc în România Şedința AEOM, toate muzeele în aer liber din România fac parte din asociația internațională. Ele sunt reprezentate de directorii lor. Din AEOM fac parte și membri individuali. Până în prezent, membri individuali AEOM au fost doamna Paula Popoiu și doamna Aurelia Cosma. Începând cu anul 2017, dr. Tudor SĂLĂGEAN, Manager, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca este nou membru AEOM, ales în cadrul Adunării Generale.

Cea de-a 29-a Conferință AEOM va avea loc în anul 2019 în Polonia iar în anul 2021 ce-a de-a 30 Conferință va avea loc în Sudia, cu ocazia împlinirii celor 130 de ani de activitate ai Muzeului Skansen, înființat în anul 1891 la Djurgarden, Stockholm.

*AEOM este afiliată ICOM şi este o organizaţie de renume în promovarea şi prezervarea patrimoniului material şi imaterial mondial al cărui scop principal şi activitate sunt legate de promovarea celor 98 de muzee în aer liber din Europa şi din ţări precum Canada, SUA, Australia şi Japonia.

Lista BOARD-ULUI AEOM – 2017

1. Președinte – Dr. Henrik Zipsane Jamtli, Jämtlands Läns Museum (Suedia) 

 2. Vicepreședinte – Richard Evans Beamish Museum (Marea Britanie)

 3. Membru – Anke Hufschmidt LWL Freilichtemusem Hagen (Germania)

4. Membru – David Eveleigh

5. Ironbridge Gorge Museum Trust (Marea Britanie)

6. Membru – Hilde Schoefs Open Air Museum Bokrijk (Belgia)

7. Membru – Conf. univ. dr. Paula Popoiu, Manager Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” (România)

8. Membru – Jaroslaw Galeza Muzeum Wsi Opolskiej (Polonia)

DSCN9000 DSCN9005 DSCN9015 DSCN9020 DSCN9059 DSCN9250 DSCN9264

***

1. EVENIMENTELE ASOCIAŢIEI MUZEELOR ÎN AER LIBER DIN ROMÂNIA

NAŢIONAL

Conferinţa Asociaţiei la Muzeul Maramureşului, Sighetul Marmaţiei, jud. Maramureş – 29-30 aprilie 2011

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la deschiderea Muzeului etnografic al Maramureşului şi a 30 de ani de la deschiderea Muzeului Satului Maramureşean, moment în care, dr. Mihai Dăncuş, Directorul Muzeului Maramureşului şi-a anunţat retragerea din funcţie dar nu şi din activitatea ştiinţifică, acesta participân ulterior la Conferinţe naţionale şi internaţionale cu tematică din domeniu.

 

 

Aspecte din timpul desfăşurării Conferinţei

Următoarea întâlnire a Asociaţie va avea loc în luna Noiembrie a anului 2012, prilej cu care vor fi anunţate noutăţile legate de activitatea Asociaţiei şi vor fi discutate participările la AEOM – 2013.

Conferinţa Asociaţiei la Muzeul Etnografic Reghin – 27 aprilie 2012

Membrii AMALR prezenţi:

  1. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
  2. Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii
  3. Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Sibiu
  4. Muzeul Satului Bucovinean, Suceava
  5. Muzeul Satului Bănăţean, Timişoara
  6. Muzeul Etnografic Reghin
  7. Muzeul de Etnografie şi Artă Populară – Baia Mare

Membrii individuali:

  1. Mihai Dăncuş
  2. Ioana Dăncuş
  3. Ioan Godea
  4. Asociaţia Cele mai frumoase sate din România – mandat Iulia Grumăzescu

Au fost prezentate următoarele aspecte:

–         Raportul Financiar

–         Statutul Asociaţiei – Finalizare

–         Propunere de colaborare din partea domnului Edward Scaffe, Director, Revista Beyond Transilvania – Marea Britanie; promovarea AMALR la Aeroport, în presă – Marea Britanie;

Perspective:

–         pregătirea pliantului de promovare/bilingv

–         organizarea unei Sesiuni Ştiinţifice a Asociaţiei şi publicarea lucrărilor

–         preluarea cursului de MUZEOGRAF

–         organizarea unei expoziţii aniversare – AMALR – 25 ani de acivitate – 2014!!!

–         participare Conferinţă AEOM – 27/31 august 2013, S- Germaniei – Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – în calitate de reprezentant al Reţelei de Muzee în Aer Liber din România.

Propuneri de noi membri:

–         Muzeul Judeţean Mureş, Secţia de Etnografie şi Artă Populară; reprezentant la Întâlnire şi Conferinţă – Angela Pop

AMALR_REghin_26-27 aprilie 2013 (17)AMALR_REghin_26-27 aprilie 2013 (49) AMALR_REghin_26-27 aprilie 2013 (65) AMALR_REghin_26-27 aprilie 2013 (11)

Aspecte din timpul desfăşurării Conferinţei

***

Conferinţa Asociaţiei la Muzeul Satului Bănăţean din Timşoara –  15 – 16 noiembrie 2013

Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Perspective ale activităţii interactive de păstrare a modului de viaţă tradiţional”

Membrii AMALR prezenţi:

  1. Muzeul Satului Bănăţean, Timişoara
  2. Muzeu Ţării Oaşului
  3. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
  4. Muzeul de Etnografie şi Artă Populară – Baia Mare
  5. Muzeul Maramureşului

Membrii individuali:

  1. Mihai Dăncuş
  2. Ioan Godea
  3. Nicolae Marghiol – Asociaţia Cele mai frumoase sate din România
  4. Daniela Frumuşeanu, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti
  5. Cosmin Matei, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

Invitaţi:

  1. Ciprian Crihana, Tour Pipe România

 

Au fost prezentate următoarele aspecte:

–         Raportul Financiar

–         Statutul Asociaţiei – Finalizare

–         Propunerea de Proiecte

–         Raportul de Paricipare la Conferinţa AEOM/2013 – Germania

–         Propunerea de participarea la Conferinţa AEOM/2015 – Norvegia

–         Membrii AEOM au prezentat lucrări ştiinţifice în cadrul Sesiunii propuse de Muzeul Satului Bănăţean

 

Perspective:

–         multiplicarea pliantului de promovare/bilingv

–         organizarea unei Sesiuni Ştiinţifice a Asociaţiei şi publicarea lucrărilor

–         preluarea cursului de MUZEOGRAF

–         organizarea unei expoziţii aniversare – AMALR – 25 ani de acivitate – 2014

–         organizarea Şedinţei Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din România la Bucureşti – 15/16 mai 2014 – Se vor face alegerile noului Preşedinte al Asociaţiei;

 

INTERNAŢIONAL

Participarea la Conferinţa Internaţională a Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din Europa (AEOM) 18/27 august 2011, Republica Cehă şi Republica Slovacă. A 25 A EDIŢIE

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, membru AEOM a fost invitat să participe la Conferinţa Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din Europa care a avut loc în perioada 18 – 27 august 2011 în Republica Cehă şi Republica Slovacă.

Conferinţa a fost organizată de Slovenske Narodne Muzeum din Martin, Slovacia şi de Muzeul Valaske v Pirode din Roznov pod Radhostem din Republica Cehă. Cele 2 muzee au fost gazdele Conferinţei Europene în anul 2011, a 25-a ediţie şi au propus 2 teme pentru conferinţă:

1. Lucrul cu copiii (implicarea acestora în activităţi interactive pe categorii de vârste şi urmărirea rezultatelor în directă legătură cu scopurile propuse);

2. Prezentarea agriculturii tradiţionale (noi metode de prezentare a patrimoniului material legat de agricultură – unelte – prin programe educative).

Echipa care a participat la Conferinţă a fost formată din Conf. univ. dr. Paula Popoiu, Director General, Dr. Vivian Dragomir, Director Patrimoniu

Dr. Aurelia Cosma, Aurelia Tudor, cercetător, Iulia Anania, conservator şi Iuliana Grumăzescu, muzeograf

Echipa a susţinut 2 comunicări menite să materializeze bogata activitate în domeniul pedagogiei muzeale şi al valorificării patrimoniului material şi imaterial – agricultură. Comunicările au avut mult succes în rândul prezentărilor specialiştilor din breaslă.

Muzeul Satului şi copiii săi/ Village Museum and its children – Conf. univ. dr. Paula Popoiu, Director General, Iuliana Grumăzescu, muzeograf

Material şi imaterial. Obiceiuri agrare revitalizate la Muzeul Satului din Bucureşti /Tangible and intangible. Agricultural customs revived at the National Village Museum from Bucharest – Dr. Vivian Dragomir, Director Patrimoniu, Dr. Aurelia Cosma, Aurelia Tudor, cercetător şi Iulia Anania, conservator.

Imagini din timpul desfăşurării lucrărilor Conferninţei şi vizitelor la Muzee

 Echipa                                                                    Vizitele la muzeele organizatoare

Aspecte din timpul Conferinţei

 

AEOM 2013
A 26 A EDIŢIE
Următoarea întâlnire AEOM va avea loc în perioada 27 – 31 august, 2013 în Sudul Germaniei.                                    AEOM – Asociaţia Muzeelor în Aer Liber din Europa este o asociaţie nonguvernamentală, afiliată ICOM, formată din 62 de muzee în aer liber din ţările europene. A fost înfiinţată în anul 1986, acum 25 de ani şi are ca preşedinte pe Jan Carstensen, director al Muzeului LWL Freilichtmuseum din Detmold, Germania. Scopul AEOM este de a promova schimbul ştiinţific, tehnic, practic şi organizaţional între muzeele în aer liber, precum şi de a face cunoscută activitatea acestora.

www.aeom.org

***

Participarea la Conferinţa Internaţională a Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din Europa (AEOM) 27/31 august 2013, Germania – Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – în calitate de reprezentant al Reţelei de Muzee în Aer Liber din România – A 26 A EDIŢIE

Conferinţa s-a desfăşurat la Murnau (Bavaria) şi Bad Windsheim (Franconia), Germania iar echipa care s-a deplasat a avut următoarea componenţă: Conf. univ. dr. Paula Popoiu, Director General, Dr. Vivian Catherine Dragomir, Director Patimoniu, Iuliana Mariana Grumăzescu, Director Programe Culturale/Marketing

Tema a fost Casa ca şi exponat în expoziţia permanentă şi rolul său în munca de cercetare şi educaţie iar din partea muzeului satului din Bucureşti a fost prezentată lucrarea: Model de convieţuire interetincă – Focus: Casa de huţuli adusă în muzeu din Nordul României /Interethnic Model of Coexistence – Focus: Slavic House brought in the museum from the North of Romania.

Conferinţa s-a desfăşurat în cele două muzee în aer liber din Germania, selectate de bordul director al Asociaţiei în urmă cu 4 ani: Frilichtemuseum Glenleiten din Murnau şi Frankisches Freilandmuseum din Bad Windsheim unde în afară de prezentarea lucrărilor, echipa a efectuat şi vizite de lucru în muzee, depozitele de patrimoniu şi a participat la discuţii de focus-grup pe diverse teme legate de domeniul muzeal – marketing în muzeu, vizitatori, arhitectură, conservare, educaţie muzeală.

AEOM 2015
A 27 A EDIŢIE

A fost stabilită următoarea înâlnire a membrilor asociaţiei – Norvegia – Oslo, Lillehammer şi Maihaugen şi au fost aleşi noii membri în asociaţie printre care şi cei doi reprezentanţi ai muzeului – Dr. Vivian Catherine Dragomir, Director Patimoniu şi Iuliana Mariana Grumăzescu, Director Programe Culturale/Marketing.

* AEOM – Asociaţia Muzeelor în Aer Liber din Europa este o asociaţie nonguvernamentală, afiliată ICOM, formată din 62 de muzee în aer liber din ţările europene. A fost înfiinţată în anul 1986, acum 25 de ani şi are începând din anul 2011 ca preşedinte pe Jan Carstensen, director al Muzeului LWL Freilichtmuseum din Detmold, Germania. Scopul AEOM este de a promova schimbul ştiinţific, muzeotehnic şi de valorificare a patrimoniului între muzeele în aer liber.

DSCN5560 DSCN5202 DSCN5213 DSCN5217 DSCN5220 DSCN5261 DSCN5354 DSCN5378 DSCN5384 DSCN5388 DSCN5389 DSCN5392 DSCN5393 DSCN5403 DSCN5409 DSCN5499 DSCN5554 DSCN5557

 

Aspecte din timpul desfăşurării Conferinţei

***

Raport
Întâlnirea membrilor Asociaţiei Muzeelor în Aler Liber din România
3 noiembrie 2012

Membrii AMALR prezenţi:

1. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
2. Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii
3. Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Sibiu
4. Muzeul Satului Bucovinean, Suceava
5. Muzeul Satului Bănăţean, Timişoara
6. Muzeul Satului Bran, jud. Braşov
7. Muzeul Naţional Reghin
8. Muzeul Maramureşului
9. Muzeul Ţării Oaşului
Membrii individuali:
10. Mihai Dăncuş
11. Ioan Godea

Au fost prezentate următoarele aspecte:
– Raportul Finaciar – cheltuieli
– Materialele de promovare: roll-up, semn de carte, agendă, site

 

Sigla

  • Materiale promoţionale – de identitate vizuală

 

Roll-up AMALR

 

 

–      pregătirea pliantului de promovare/bilingv

–      pregătirea în luna ianuarie a facturilor proforme pentru muzee şi trimiterea acestora prin poştă/fax

–      fiecare membru a luat cuvântul; Muzeul Bran are probleme!

–      consituirea unui Biblioteci a Asociaţiei

–      ACOR

–      Organizarea de Muzee Săteşti

–      pentru AEOM – la întâlnirea AMALR din aprilie – fiecare muzeu aduce pliante şi matriale de promovare;

–      Buletinul Asociaţiei

–      Premiile Asociaţiei

–      Mici rapoarte din partea fiecărui muzeu în parte – ca să ştim situaţia

 

 

Au fost luate următoare decizii

–      schimbarea Statului Asociaţiei şi prezentarea acestuia în formă finală în aprilie 2013

–      schimbarea cotizaţiei de membru: 500 lei/muzeu, 100 lei/membru individual

–      începând cu anul 2013, se vor organiza 2 întâlniri pe an: aprilie, octombrie

–      întâlnirea din aprilie va avea loc la Reghin; întâlnirea din octombrie/noiembrie va avea loc la Timişoara

 

Perspecive:

–      organizarea unei Sesiuni Ştiinţifice a Asociaţiei şi publicarea lucrărilor

–      preluarea cursului de MUZEOGRAF

–      organizarea unei expoziţii aniversare – AMALR – 25 ani de acivitate – 2014!!!

 

Necesităţi şi dead-line:

– pregătirea pliantului de promovare/bilingv – doar 10 muzee din 19 au pagină pe site!Este necesar să cooptăm şi pe celelalte muzee, ca sa putem, în final, să realizăm pliantul!

Noi membri votaţi:

  1. Iulian Dalin Toma
  2. Cosmin Matei
  3. Daniela Frumuşanu
  1. Marhiol Nicolae, preşedintele Asociaţia Cele mai frumoase sate din România

Membrii onorifici:

  1. Dr. Georgeta Stoica
  2. Titi Iliescu
  3. Rusalin Işfănoni
  4. Doina Işfănoni
  5. Aurelia Cosma
  6. Ioana Dăncuş
  7. Ioan Opriş
  8. Simona Munteanu
  9. Ana Bârca
  10. Toşa
  11. Tibi Graur

Detalii:

Web – www.muzeul-satului.ro

Muzeul Satului blogspot – http://muzeul-satului-dimitrie-gusti.blogspot.ro/

Facebook – http://www.facebook.com/#!/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie-Gusti/151598721549409

***

RAPORT DE ACTIVITATE

2013

 Conferinţa Asociaţiei la Muzeul Etnografic Reghin – 27 aprilie 2012 (vezi mai sus din activităţi)

Conferinţa Asociaţiei la Muzeul Satului Bănăţean din Timşoara –  15 – 16 noiembrie 2013. Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Perspective ale activităţii interactive de păstrare a modului de viaţă tradiţional”(vezi mai sus din activităţi)

 Participarea la Conferinţa Internaţională a Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din Europa (AEOM) 27/31 august 2013, Germania – Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – în calitate de reprezentant al Reţelei de Muzee în Aer Liber din România (vezi mai sus din activităţi) 

Realizare pliant AMALR – RO/ENG

Pliant_ro ext Pliant_ro int

Alte realizări:

Întâliniri ale Asociaţiei, cu scopul de a discuta probleme legate de specificul muzeelor în aer liber, formarea profesională – un obiectiv de actualitate şi necesar pentru dezvoltarea muzeelor, pentru a cunoaşte personalul precum şi muzeele membre ale Asociaţiei;

Cercetarea posibilităţilor de a participa la programe şi proiecte cu fonduri extrabugetare, posibilitatea de a atrage noi parteneri din ţară şi străinătate, de a organiza Asociaţia cursuri de muzeograf, ghid de muzeu, conservator şi restaurator;

Studierea propunerilor de a candida pentru anul 2017 sau 2020 la organizarea întâlnirii Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din Europa în România, oferind specialiştilor străini posibilitatea de a cunoaşte muzeele de gen din România, de a stabili noi puncte de discuţii şi colaborări pe trend-urile internaţionale;

Studierea propunerilor de a organiza o expoziţie itinerantă, de fotografie de arhivă şi etnografie în Muzeele membre cu scopul de a face cunoscute aceste muzee în ţară!

Totodată, având suficiente resurse ştiinţifice, se propune colaborarea cu operatorii turistici din ţară şi străinătate pentru ideea de turism rural, dorim să iniţiem un proiect în urma căruia se vor edita harţi şi se vor stabili trasee turistice pe zone etnografice în care sunt incluse şi muzeele în aer liber – martori ai locului; la muzee vor exista puncte de informare ale acestui tip de turism!Acest proiect este susţinut de ASOCIAŢIA CELE MAI FRUMOASE SATE DIN ROMÂNIA, afililiată la ASOCIAŢIA CELE MAI FRUMOASE SATE DIN EUROPA ŞI DIN FRANŢA ŞI BELGIA, instituţie cunoscută şi susţinută pe plan local de Corp Diplomatic şi Autorităţi Locale.

Studierea posibilităţilor de a obţine sprijinul Ministerului Dezvoltării Turismului din România şi a Reţelei Naţionale de Dezvoltate Rurală din România;

În cadrul întâlnirilor organizate, s-au distribuit pe plan local şi naţional, ştiri legate de activităţile Asociaţiei; există suport mediatic pe viitor;

ÎN PERSPECTIVĂ:

Traseu turistic AMALR

Proiect amplu, o provocare pentru AMALR, realizabilă prin intermediul unui parteneriat şi o colaborare strânsă cu Asociaţia Cele mai Frumooase Sate din România, din Braşov

(http://cele-mai-frumoase-sate-romania.webs.com/). Asociaţia are un număr maxim de 200 de sate.  Criterii eliminatorii pentru satul candidat:

– sa aibă un caracter rural – sub 5000 locuitori

– sa aibă cel puţin un obiectiv turistic, atracţie culturala , ex – monumente clasate, muzeu, site NATURA 2000, etc.

– un patrimoniu arhitectural si urbanistic de valoare, evaluate după criterii de calitate

– hotărâre CL

Oricare sat candidat va fi evaluat de Comisia de evaluare si certificare. Comisia este formata de specialişti si este independentă.