A plecat dintre noi Corneliu Bucur

25 aprilie 1942  – 3 martie 2022

Dr. Corneliu Bucur a plecat dintre noi pe neașteptate, la doar 79 de ani, alăturându-se celor care alcătuiesc panteonul culturii românești. A plecat să se odihnească puțin, după o activitate prodigioasă în domeniul culturii și științei românești.

Alături de Cornel Irimie este fondator al Muzeului Civilizației și Tehnicii Populare –ASTRA din Sibiu contribuind prin activitatea sa la extinderea și îmbogățirea cu monumente și obiecte  unicat, a colecțiilor Muzeului și expoziției în aer liber.

A fost și va rămâne unul din corifeii științelor etnologice, cel care aproape două decenii a condus  destinele unui muzeu de referință – Complexul Național Muzeal ”Astra”.

A fost acerbul susținător al păstrării, îmbogățirii și promovării patrimoniului etnologic, în sens mai larg, al promovării culturii și științei românești în lume. Spirit novator, a dat vitalitate activității muzeale, a condus numeroase publicații de specialitate, a creat o operă bogată și netrecătoare reprezentând cu înalt profesionalism știința și cultura românească la congrese și întâlniri internaționale.

Corneliu Bucur a fost un veritabil magistru care în calitate și de profesor universitar a îndrumat pașii multor generații de tineri care s-au aplecat spre studiul culturii și civilizației rurale.

Dupa 1990 a fost primul președinte al Asociației Muzeelor în Aer Liber din România (AMALR) și membru activ și dinamic în board-ul Asociației Muzeelor în Aer Liber din Europa (AEOM) aflându-se printre organizatorii primei conferințe AEOM găzduită de România în anul 1993. Postumitatea lui Corneliu Bucur, fixată prin numeroase lucrări de mare ținută academică se adaugă bogatei sale moșteniri.

Sincere condoleanțe familiei !

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

Colegii și Conducerea 

Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”

Membrii Asociației Muzeelor în Aer Liber din România

Paula POPOIU, manager, președinte AMALR

*Sursa imaginii – Arhiva MNS ”D G” – 2016, Aniversarea celor 80 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”