Muzeul Secuiesc al Ciucului

Muzeul Secuiesc al Ciucului, instituţie publică subordonată Primăriei oraşului, este cel mai mare muzeu al judeţului Harghita. Sarcina noastră principală este cercetarea, păstrarea, valorificarea şi prezentarea patrimoniului cultural al Bazinului Ciucului. Instituţia este o prezenţă activă a reţelei muzeale a Bazinului Carpatic, având experienţă şi în derularea unor proiecte ale Uniunii Europene. Pe lângă funcţia ştiinţifică, Muzeul Secuiesc al Ciucului este o atracţie turistică importantă a zonei: în perioada turistică, cele patru expoziţii permanente sunt vizitate de 15.000 turişti, iar expoziţiile temporare atrag anual un număr de 40-60.000 vizitatori.

 

Instituţia a fost fondată la sfârşitul anilor 1920 de muzicologul şi profesorul Domokos Pál Péter, pictorul Nagy Imre din Jigodin şi etnograful Vámszer Géza. Prima expoziţie de etnografie şi artă religioasă a Muzeului Secuiesc al Ciucului a fost organizată în 1930. Ca instituţie de sine stătătoare, de stat, Muzeul din Miercurea Ciuc a fost înfiinţat în anul 1950, moştenind colecţia muzeală din anii treizeci şi cea a Gimnaziului Romano-Catolic.

La începutul anilor şaptezeci, muzeul s-a mutat în cetatea „Mikó,” cea mai veche clădire a oraşului Miercurea-Ciuc. Castelul în stil renascentist a fost construit de Hídvégi Mikó Ferenc, căpitan suprem al Scaunelor Secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Construirea ei a fost finalizată în anii treizeci ai secolului al XVII-lea. În forma actuală a fost reconstruită în prima treime a secolului al XVIII-lea.

 

Expoziţii permanente

Meşteşuguri populare tradiţionale din Ciuc – expoziţie etnografică

Tipografia şi legătoria de carte din Şumuleu Ciuc – expoziţie de istoria tipografiei

Valori restaurate ale patrimoniului sacral – expoziţie de restaurare

Moştenirea lui Imre Nagy

 

Program
15 martie – 15 noiembrie: 9– 17
16 noiembrie – 17 martie: 9 – 16
În ziua de luni, cu ocazia sărbătorilor religioase şi sărbătorilor de stat suntem închişi.

Vă rugăm să specificaţi în prealabil dacă vizita se desfăşoară sub formă de grup, sau dacă doriţi să solicitaţi serviciile unui ghid avizat!